Als je premie gaat berekenen voor je nieuwe autoverzekering, dan wordt er ook altijd gevraagd naar hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hoe weet je nu hoeveel schadevrije jaren dit zijn?
Eerst een stukje achtergrond: Schadevrije jaren worden sinds 2007 bijgehouden in een landelijk systeem genaamd Roy Data. Na het beëindigen van een autoverzekering, zal de oude verzekeraar binnen 3 maanden de schadevrije jaren doorgeven aan dit landelijk systeem. Tussendoor wordt dit niet geüpdatet in het systeem. En dat maakt het tussendoor opvragen van je actuele stand van deze jaren een stuk complexer.
Linktip: opvragen schadevrije jaren bij Roy Data
Tussendoor opvragen van schadevrije jaren
Om het inzichtelijker te maken is de verzekeraar verplicht om je ieder jaar een overzicht te geven van het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Vaak gebeurt dit bij verlenging van het contract. In verzekeringstermen wordt dit prolongatie genoemd. Als je dit overzicht kwijt bent geraakt of je weet niet waar je dat kan vinden? Dan kan je tussendoor ook altijd aan je verzekeraar vragen hoeveel jaren je hebt opgebouwd. Neem hiervoor contact op met je huidige autoverzekeraar.
Leaseverklaring
Heb je een leaseauto gehad? Dan werkt het net even wat anders. De meeste leasemaatschappijen geven een zogenoemde leaseverklaring af als het leasecontract wordt beëindigd. Hierin staat hoeveel schades je mogelijk hebt gehad en hoe lang het contract op jouw naam stond. Deze verklaring kan je gebruiken om bij je autoverzekering de opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen vanaf het leasecontract. Overleg wel eerst even of de leaseverklaring voldoende is.
Let op: De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd zijn niet onbeperkt geldig. De jaren die niet in gebruik zijn, vervallen meestal na 3 jaar.
Lees ook: Hoeveel ga je terug in schadevrije jaren als je 30 schadevrije jaren hebt?