Blogs

Autoschade in Spanje. Wat nu?

Verhalen of zelf betalen?

Onlangs had een van onze klanten een onfortuinlijke schade in Spanje. Op een parkeerterrein was een portier van zijn Spaanse buurman tegen zijn auto aangekomen, waardoor er een schade was ontstaan aan zijn autodeur. In Nederland is zo’n schade redelijk makkelijk af te wikkelen, maar hoe werkt zoiets als dit je overkomt in het buitenland?

Volg altijd eerst deze stappen:

  1. Vul altijd samen het Europees schadeformulier in en zorg dat de handtekeningen worden gezet (let op de voorkant en achterkant van het formulier).
  2. Maak altijd foto’s ter plekke.
  3. Meld het aan je tussenpersoon of verzekeraar.

Onze klant had keurig deze stappen doorlopen. Gelukkig was er in dit geval een kleine schade. Een putje in het portier van de auto. De schuldvraag was duidelijk. Op het Europees schadeformulier was ook aangegeven wat de situatie was en de twee handtekeningen waren gezet.

Kat in het bakkie? Schade laten maken in Nederland, verhalen op de tegenpartij en klaar?

Zo werkt het in de meeste gevallen wel. In dit geval hebben we onze klant iets anders voorgesteld. Situatie: de schade was niet heel erg groot, de klant heeft een eigen risico van € 600 en geen rechtsbijstandsverzekering. We hebben de klant voorgesteld om de schade in Nederland te laten maken bij een autobedrijf naar keuze en deze zelf te betalen. En dat wij voor hem 112schade.nl helpen inschakelen om de schade in Spanje te verhalen en dit niet via de verzekering te laten lopen. 112schade.nl is een bedrijf met juridisch specialisten die gespecialiseerd is in het verhalen van schades.

Waarom niet via de verzekering?

Als je een eigen risico hebt op de autoverzekering, dan betaal je vaak, ook al heb je geen schuld aan de schade, eerst je eigen risico. Het betaalde eigen risico wordt dan meegenomen in het totale schadebedrag dat verhaald kan worden op de tegenpartij. In dit geval zou de verzekerde toch al grotendeels de schade zelf betalen door zijn eigen risico.

Er is nog een reden: als het wordt verhaald via de verzekering, dan ga je in eerste instantie schadevrije jaren inleveren, totdat de schade helemaal is afgewikkeld. Bij een schade in het buitenland kan dit soms tot een jaar duren voordat het is opgelost. Dat is afhankelijk van o.a. de snelheid van de tegenpartij. Dan zit je met een tijdelijke hogere premie door het verlies van schadevrije jaren, totdat je schade is afgewikkeld.

Door deze oplossing heeft de klant geen tijdelijk verlies van schadevrije jaren en bijbehorende hogere autopremie. Kan hij zelf de schade bij ieder autobedrijf naar keuze laten maken en wordt hij geholpen bij het verhalen van de schade in het buitenland.